Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief – deel 2.

Iedere week schrijf ik als recruiter en consultant in de werving en selectie van Sales, Marketing en Management professionals in de Techniek, Bouw en Industrie een blog. Vandaag schrijf ik nogmaals over solliciteren:

Hieronder een aantal tips die je wellicht kunt gebruiken.

De basis van een goede sollicitatiebrief is duidelijk en voor de hand liggend: geen spelfouten, niet langer dan één pagina en duidelijk uitleggen waarom jij de meest geschikte persoon voor de functie bent. Maar hoe zorg je nou dat jouw brief er tussenuit springt? Ik geef je wat tips waarmee jij een goede sollicitatiebrief kan gaan schrijven!

1. Maak geen samenvatting van je curriculum vitae.
Je sollicitatiebrief moet een aanvulling zijn op je cv en een extra motivatie waarom je juist kiest voor deze functie en specifiek dit bedrijf. Recruiters en consultants zoals ik, die al jarenlang werkzaam zijn in de werving en selectie, lezen tientallen sollicitatiebrieven en cv, s per dag, en geloof me kandidaten met sollicitatiebrieven die een gerichte, duidelijke, aanvullende en no-nonsense inhoud hebben maken meer kans. Dus maak van je sollicitatiebrief geen samenvatting van je cv, maar juist een aanvulling. Grijp in je sollicitatiebrief de kans om de zakelijke feiten die ertoe doen in de picture te spelen, en doe dat met krachtige, no-nonsense voorbeelden.

2. Maak je sollicitatiebrief persoonlijk.
Weinig zeggende woorden als spontaan, proactief, gedreven, flexibel of assertief zijn eigenlijk “dodelijk” in een sollicitatiebrief. Verval niet in dit soort algemeenheden, het is, zoals gezegd, weinig zeggend en op zich niet aantoonbaar als feit, tenzij je het natuurlijk met voorbeelden kunt onderbouwen. Gebruik daarom juist woorden die specifiek iets over jouw eigenschappen of, nog belangrijker, behaalde resultaten zeggen en maak het concreet. Recruiters en consultants in de werving en selectie zoals ik scannen brieven snel en herkennen direct de echte, persoonlijke sollicitatiebrief.

3. Maak het concreet.
Als je deze persoonlijke eigenschappen c.q. behaalde resultaten goed in je sollicitatiebrief hebt omschreven, verbind ze dan aan de waarden of functievereisten van het bedrijf of de organisatie waar je wilt of gaat solliciteren. Daarvoor is het belangrijk dat je het bedrijf waar je wilt gaan werken goed leert kennen. Zoek op internet alles over het bedrijf of de organisatie waar je wilt gaan werken op, lees je in en gebruik je kennis gepast in je sollicitatiebrief.

4. Geef de recruiter of consultant bij Duijst Werving en Selectie de kans je te leren kennen.
Laat dus ‘zien’ wie je bent! Waar liggen jouw interesses, waar sta jij voor in het leven, wat houdt je bezig in je vrije tijd en waar heb jij een passie voor? Op deze manier laat je de recruiter of consultant werving en selectie persoonlijker kennismaken met jou. Op deze manier kun je je onderscheiden van andere sollicitanten die ook een sollicitatiebrief hebben geschreven. In vaktaal heet dit Personal Brand. In je sollicitatiebrief is dit erg belangrijk. Recruiters en consultants bij Duijst Werving en Selectie letten hier steeds meer op. Wil je meer lezen over personal branding? Lees dan dit
https://www.100procentik.nl/solliciteren-is-personal-branding/

5. Ook als je jong bent en aan het begin van je carrière staat heb je een kans.
Als je start met je carrière dan is de kans groot dat je (nog) niet alle vaardigheden beheerst die er worden gevraagd in de vacature. Bij de recruiter of consultant werving en selectie aangeven dat je graag leert als het op de gevraagde kwaliteiten neerkomt is niet de manier en weinig zeggend als je het niet kunt onderbouwen. Je solliciteert naar een functie waar je super goed in bent dus wil je in een sollicitatiebrief graag duidelijk maken wat je te bieden hebt, ook als je minder of geen ervaring hebt. Wat je dan kunt doen is het beschrijven van doelstellingen die je tot dan behaald hebt in je privé leven. Ook die dien je dan wel te onderbouwen met feiten. Daarbij kun je aangeven dat je opleidingsmogelijkheden erg belangrijk vindt omdat je graag verder wilt groeien. Daarmee geef je aan dat je ook ambitieus bent.
Wellicht is dit ook een aardig artikel

Ambities en wensen vermelden in je cv

6. Ook referenties zijn belangrijk.
Als recruiter en consultant bij Duijst Werving en Selectie ben ik voorstander van vermelding van een referentie of meerdere referenties in een sollicitatiebrief. Eindig je sollicitatiebrief dan ook altijd met een referentie. Waarom? Je durft je te laten zien! Kies iemand die jou kent en weet waarom jij geschikter bent dan anderen. Iemand die weet en kan onderbouwen wat jou zo bijzonder maakt! Waarom moet de recruiter of consultant bij Duijst Werving en Selectie jou uitnodigen? Het toont van kracht en echte interesse dat je een ander voor je kunt en wilt laten spreken. Let wel op, er zijn ook trics bij het meesturen van referenties in je sollicitatiebrief of cv. Hier een aardig stuk daarover.
https://www.intermediair.nl/solliciteren/advies/de-5-grootste-blunders-met-referenties

7. Ter afsluiting van je sollicitatiebrief.
In de afsluiting van je sollicitatiebrief zet je wat je wilt bereiken met je sollicitatiebrief en dat is uiteraard te worden uitgenodigd voor een gesprek. Zet hierin nooit: ik ‘hoop’ uitgenodigd te worden voor een gesprek, dat klinkt veel te onzeker, of ik ‘denk’ dus dat ik geschikt ben voor deze functie. Nee, je bent natuurlijk overtuigd dat je de functie aan kan! Laat dat zien in je afsluiting!

8. Online zichtbaarheid! Heel belangrijk en zeer onderschat.
Recruiters en consultants bij Duijst Werving en Selectie kijken altijd online naar wie ze voor zich hebben. Zorg dat je LinkedIn profiel dan ook hetzelfde is als wat je in je cv hebt staan. Sluit je Facebook profiel af voor onbekenden en zorg ervoor dat je geen onzin op je twitter tijdlijn hebt staan.
Het is altijd positief als je een aantal aanbevelingen op je LinkedIn profiel hebt staan van (voormalig) collega’s.

Succes!!